Springbank Day 2025

Springbank Day 2025: prosluněná vzpomínka na whisky

Druhý ročník Springbank Day, během něhož do Česka přinášíme malý kousek Campbeltownu, byl plný krásných zážitků. Společně jsme se znovu vydali na pomyslnou cestu do Skotska, aniž bychom překročili státní hranice. Do městečka proslulého palírnami Springbank, Glengyle a Glen Scotia a také Campbeltown Malts Festivalem, jehož je Springbank Day součástí. Letošním hostitelem se stala Palírna Radlík, která poskytla nejen prostor pro oslavu českého Springbank Day, ale také umožnila nahlédnout, co zraje v jejích vlastních sudech.

I tento rok dorazil ze Skotska vzácný host, kterým byl David Wood z obchodního týmu Springbank. Členové klubu Springbank Society & Friends měli možnost se s ním setkat již o den dříve, kdy se konala speciální večeře v pražské restauraci Bílá kráva. Jak název napovídá, součástí degustačního menu byly skvělé pokrmy z hovězího masa jako tatarák, carpaccio, hovězí po burgundsku a steaky. Každý ze čtyř chodů pak doprovodilo nejen víno, ale především whisky.

Ke studenému předkrmu jsme zvolili jemnější 21letý Hazelburn o síle 46 %, který zrál v sudech po bourbonu. K teplému předkrmu jsme si vychutnali důraznější 20letý Kilkeraan o síle 49,2 % ze sudů po bourbonu a rumu. K hlavnímu chodu jsme podávali 21letou whisky Springbank o síle 46 %, během jejíhož zrání byly použity sudy po portském, bourbonu, rumu a sherry. Závěrečný dezert patřil 14leté whisky Longrow o síle 57,8 % ze sudů po sherry. Večer v příjemné společnosti byl ovšem pouze předehrou pro to nejdůležitější – druhý ročník Springbank Day.

Královská koruna, vybrané ochutnávky i spontánní dražba

Na úvod si pojďme připomenout, jak myšlenka českého Springbank Day vznikla. Ve skotském Campbeltownu se nachází celkem tři palírny: Springbank, Glengyle a Glen Scotia. Každý rok na jaře pak společně pořádají Campbeltown Malts Festival, který trvá několik dní a jedná se v podstatě o dny otevřených dveří – a sudů – ve všech třech palírnách. Právě tato akce nás inspirovala k uspořádání vlastního ekvivalentu festivalu.

Letos se konal druhý ročník a opět šlo o nezapomenutelnou akci, jak dokládají slova organizátorky Mirky Kverkové: „Jsem nesmírně potěšena a vážím si, že i přes velmi teplé počasí, jež ten den panovalo, milovníci whisky Springbank do Radlíku dorazili. Po celý den vládla uvolněná atmosféra, která se nesla až do pozdních hodin u ohýnku, kde se opékaly buřty a zpívalo. Děkuji od srdce všem, kteří přišli.“

První návštěvníci dorazili do areálu Palírny Radlík hned po jedenácté hodině, aby nezmeškali slavnostní předání žezla od Jana Kadlece z Palírny Agnes, jež hostila loňský Springbank Day, Kamilu Kutilovi z Palírny Radlík. Nově korunovaný Springbank Day King si s titulem odnesl také milou povinnost – provést účastníky po palírně. A protože ideální exkurze se má vnímat všemi smysly, nechyběla ani ochutnávka zajímavých vzorků. Vyzkoušeli jsme například unpeated whisky, dále whisky s výraznými tóny čokolády a kávy nebo whisky zrající v sudech po bourbonu a sherry. Jako bonbónek na závěr prohlídky jsme měli možnost ochutnat měsíc starý new make, konkrétně z 5. května 2025.

Paralelně s prohlídkami probíhaly také čtyři různé degustace pod vedením Davida Wooda. Ta první nás provedla průřezem produkce Springbank a obsahovala vzorky: Hazelburn 10y 46 %, Hazelburn 12y Sherry wood 49,9 %, Springbank Special choice, Springbank Local Barley 11y 55,1 %, Longrow Special choice a Longrow 100 Proof 57,1 %. Druhá se zaměřila na Kilkerran, kde jsme vyzkoušeli Kilkerran WIP 46 %, Kilkerran single cask 57,9 %, Kilkerran 8y cask strength 55,6 %, Kilkerran 8y Porto 57,9 % a Kilkerran Heavily Peated 11 57,9 %.

A co má David Wood nejraději? Co považuje za crème de la crème palírny? To prozradila třetí degustace. Nebudeme vás napínat, David vybral Longrow 10y Fresh Oloroso, Kilkerran 20y Bourbon, Hazelburn 19y Tawny Port a Springbank 10y Re-charred Sherry. Zapomenout nesmíme ani na poslední degustaci, která se zaměřila na značku Springbank, konkrétně se v závěrečném výběru objevily Springbank Local Barley 8y 58,1 %, Springbank 12y 56,2 %, Springbank 21y 46 %, Springbank special choice a Springbank 10y Amontillado 55 %.

Také v závěru dne přetrvávala přátelská atmosféra. Společně jsme si opekli na ohni buřty a při tom si zazpívali. Zkrátka všichni se skvěle bavili, a dokonce vznikl spontánní nápad vydražit tričko Mirky Kverkové s nápisem Springbank Day. Tento artefakt ještě získal na hodnotě, když na něj svůj podpis přidala nejen Mirka, ale i David Wood. Výtěžek z této nečekané dražby věnujeme na dobrou věc. O tom, pro jakou cestu se rozhodneme, vás samozřejmě budeme informovat.

Děkujeme všem, kdo se stali součástí Springbank Day 2025. Moc si vážíme vaší účasti a skvělých zážitků, které jsme mohli sdílet. A pokud se chcete připojit na další skvělou whisky akci, zapište si do diářů 14. a 15. listopadu, kdy proběhne Whisky Life Prague.