Novinky

Rozhovor s Davidem Woodem z palírny Springbank

David Wood ze Springbank Distillers. Začínal v rodinném baru, dnes reprezentuje jednu z nejuznávanějších skotských palíren

Do Prahy přijel David Wood jako zástupce značky Springbank a host festivalu Springbank Day. Nebyla to ovšem jeho první návštěva Česka. Krásy hlavního města poznával už v minulosti coby milovník piva a barové scény. V rozhovoru, který proběhl právě u příležitosti Springbank Day, popisuje mimo jiné atmosféru slavného Malts Festivalu v Campbeltownu, své oblíbené láhve i to, proč je pro něj práce ve Springbanku splněným snem.

Davide, představte se nám. Kde jste vyrůstal a kdy jste poprvé ochutnal whisky?

Vyrůstal jsem ve skotském městě Campbeltown. K whisky jsem se tak dostal poněkud dříve, než bych správně měl. Ale paradoxně mou první whisky nebyla ta skotská. Campbeltown býval americkou námořní základnou, žilo tam tedy mnoho Američanů – a já pil hlavně jejich bourbon.

Vaší první whisky byl tedy bourbon?

Ano. Později, když jsem byl starší, jsem ochutnal i whisky v otcově baru. V polovině 90. let jsme v Campbeltownu vlastnili bar Whisky Max. Nabízeli jsme v něm široký výběr, včetně mnoha láhví ze Springbank Distillers. Právě s touto značkou mě otec tehdy seznámil – piju ji od svých osmnácti, takže už více než třicet let.

Provozuje vaše rodina bar dodnes?

Ne, bohužel je už několik let zavřený. V pohostinství ale pracuji celý život, v tomto oboru se opět pohybuji přes třicet let.

Bylo pro vás vždy snem pracovat s whisky nebo v gastronomii obecně?

Ano, o práci ve Springbank jsem se ucházel právě už před těmi třiceti lety. Ale bylo mi teprve devatenáct a tehdy mi řekli, ať to zkusím později. V Americe bych totiž whisky prodávat nemohl, respektive muselo by mi být aspoň 21 let, abych splňoval jejich hranici plnoletosti.

Ucházel jsem se tedy znovu, ale o mnoho později, když jsem se po letech vrátil do Campbeltownu. Mezitím jsem hodně cestoval. Nějakou dobu jsem žil v Austrálii a posledních zhruba deset let v Edinburghu, kde jsem pracoval v pivovarnictví. Byla to příjemná zkušenost. Když se však objevila pracovní příležitost v Campbeltownu – a s ní možnost vrátit se domů –, neváhal jsem ani chvilku. Tentokrát jsem naštěstí uspěl, a ujal se tak dvou barů společnosti J. & A. Mitchell and Company, The Washback Bar a The Tasting Room. Nakonec se naskytla pozice v prodejním týmu Springbank Distillers, což jsem chtěl vždy dělat. Od února 2025 zde zastávám pozici Export Sales Executive.

Proč jste si vybral právě Springbank? Co vás na této značce přitahuje?

Jsem členem Springbank Society už dlouhá léta (moje členské číslo je tudíž dost nízké, myslím že kolem stovky). S otcem a bratrem si také každý pátek otevřeme láhev whisky, je to naše tradice, na niž nedám dopustit. Stejně tak jsem měl vždycky radost, když jsem během cest narazil na něco, co bylo vyrobeno v mém rodném městě. V případě Springbank navíc vyrobeno tradičním způsobem. Pracovat zde je jako procházet se muzeem. Nejraději mám pak zimní období, kdy se kouř v palírně vznáší nízko nad zemí a můžete vše cítit. Myslím, že to mám zkrátka v DNA už od mládí.

V čem je podle vás výjimečná samotná whisky Springbank?

Myslím, že důležitou roli hraje skladování sudů přímo na místě. Momentálně jich máme asi 27500. Zrání pak ovlivňuje mořský vzduch, který dle mého přispívá ke slanému tónu ve whisky. Navíc máme tradiční sklady typu dunnage, ve kterých leží sudy maximálně ve třech vrstvách na hliněné podlaze. Což bych řekl, že výslednou chuť také ovlivňuje. K tomu všemu provádíme dlouhé kvašení, díky čemuž získává destilát výrazně ovocný profil.

V minulosti bylo v Campbeltownu mnoho palíren, pak jich ale zbylo jen pár. Co to pro město znamenalo?

V polovině 90. let zůstaly v Campbeltownu dokonce jen dvě palírny a Scotch Whisky Association tehdy uvažovala o tom, že tuto oblast vyřadí z tzv. whisky mapy. Právě proto jsme postavili třetí palírnu – Glengyle, která zahájila provoz v roce 2004.

Dnes tu tedy fungují Springbank, Glengyle a Glen Scotia. Očekávají se ale další palírny, je to tak?

Ano, v nejbližších letech by se měly otevřít další tři.

Vraťme se ke Springbank. Co je její vlajkovou lodí?

Za naši vlajkovou loď je považována Springbank 10y, tu zná v podstatě každý. Ale co doopravdy každý chce vyzkoušet, je 30letá varianta. Populární je též Springbank Cask Strength 12y.

A pak je tu edice Local Barley – velký favorit, na kterého se těšíme každý rok. Od základní řady se trochu liší, má i jinou etiketu a barvu lahve. Zásadní ingredience, tedy ječmen, pochází z farmy v okruhu deseti kilometrů od palírny. A farmáři si mohou sami vybrat, jakou odrůdu chtějí pěstovat – což za mě každoročně dodává whisky unikátní charakter.

A vaše osobní volba?

Mojí oblíbenou je varianta Springbank 15y. Dozrává vždy v sudech po sherry oloroso, takže přesně vím, co dostanu. Naše produkty se totiž mění – loni byla 18letá a 30letá varianta 100% bourbon cask, rok předtím tomu tak nebylo. Naposledy jsem ochutnal i 21letou variantu a poznal jsem v ní čtyři různé složky. U 15leté Springbank je však výsledek vždy konzistentní.

Kterou whisky byste doporučil začátečníkům a kterou naopak znalcům?
Pro úplné začátečníky je skvělá Campbeltown Loch. Jedná se o blended malt whisky složenou převážně z nekouřového Kilkerranu doplněného trochou Springbanku, Longrowu, Hazelburnu a také Glen Scotia. Začátečníci mohou vyzkoušet také Kilkerran 12y nebo již zmíněný Springbank 10y.

Znalcům bych pak doporučil Springbank 18y nebo Springbank 30y, případně ročníkový Springbank 1998, který jsme právě uvedli na trh.

Mirka Kverková se při plánování Springbank Day nechala inspirovat campbeltownským Malts Festivalem. Mohl byste nám ho přiblížit?

Vždy říkáme, že se během festivalu město zdvojnásobí – běžně tu žije asi 5 000 lidí, ale na Malts Festival dorazí dalších několik tisíc návštěvníků. V průběhu týdne pak každá palírna pořádá vlastní akci. Třeba Glen Scotia organizuje v úterý večeři a ve středu mají svůj den. My připravujeme ve středu Malt Barns Dinner a ve čtvrtek Springbank Day. Během něj představujeme některé nové a chystané whisky, stejně jako stávající produkci značek Springbank, Hazelburn a Longrow. V pátek je den Kilkerranu a Cadenheadu, takže se přesuneme do Glengyle. Tento rok jsme měli i tombolu, kdy výhrou mohlo být všechno možné – od new make po 30letou whisky. To mělo velký úspěch.

Součástí festivalu jsou také whisky bary, pořádají se bezplatné prohlídky palíren a masterclasses, v neposlední řadě se konala i koktejlová soutěž. Účastnili se jí moji kolegové, kteří namíchali koktejl podle vlastního výběru a lidé pak hlasovali o vítězi. Po celou dobu samozřejmě probíhají ochutnávky whisky, která nám v jednu chvíli dokonce došla a museli jsme doplnit zásoby – ve tři ráno. Zkrátka se toho během celého týdne děje opravdu hodně. V našich palírnách máme program do pátku, ale různé další festivalové akce pokračují až do neděle.

Pořádáte také exkurze mimo palírnu?

Ano. Letos jsme například zorganizovali prohlídku farmy Glen Craig, která pro nás pěstuje ječmen. Poté jsme pokračovali do High Ranachan, kde pro nás letos vzniká slad. Celý výlet trval zhruba šest hodin a účastníci si jej velmi pochvalovali.

Co říkáte na nápad Mirky Kverkové uspořádat Springbank Day v Česku?

Považuji to za skvělý nápad! Když mě Mirka oslovila, abych přijel, okamžitě jsem souhlasil. A je to opravdu jedinečné – není mnoho zemí, které by měly vlastní Springbank Day.

Chtěl byste, aby se podobná akce uskutečnila i na dalších trzích?

Rozhodně. V prodejním týmu máme sice kalendář velmi nabitý, ale podobné akce jsou rozhodně skvělou a netradiční příležitostí, jak se s distributory i fanoušky whisky potkat. Jen se podívejte, s kolika lidmi jsme se na českém Springbank Day potkali.

Jaká je vaše role v rámci českého Springbank Day?

Chci lidem představit naši skvělou palírnu a produkty. Během dne mě čekají čtyři masterclasses, každá trochu jiná. Účastníkům dám ochutnat naše whisky a také jim o nich něco povím a zodpovím veškeré otázky. I ty těžké, které určitě přijdou.

Co se bude ochutnávat?

Dojde na ochutnávku Springbank, Hazelburn i Longrow. Součástí je také speciální ochutnávka, na kterou jsem nechal zaslat několik lahví přímo z Malts Festivalu, které zde nejsou k dostání.

A na závěr – toto je již vaše čtvrtá návštěva Česka. Co se vám zde líbí nejvíc a kromě Springbank Day sem obvykle přivádí?

I když pracovně jsem v Česku poprvé, skutečně jsem jej navštívil již několikrát předtím. Jezdím sem hlavně kvůli lásce k českému pivu. Navštívil jsem Plzeňský Prazdroj a ochutnal pivo přímo z tanku. Také obdivuji Prahu a její scenérie, historické centrum, budovy z červených cihel a procházky přes Karlův most na Hrad. Překvapilo mě také, když jsem se snažil najít Whiskerii, že mi mapa ukazovala, že se nachází v gotické věži. Během minulých návštěv jsem navštívil také místní kokejlové bary. Jedná se o krásné město i zemi a nemohu se dočkat, až se sem opět vrátím.

 

Springbank Day 2025

Springbank Day 2025: prosluněná vzpomínka na whisky

Druhý ročník Springbank Day, během něhož do Česka přinášíme malý kousek Campbeltownu, byl plný krásných zážitků. Společně jsme se znovu vydali na pomyslnou cestu do Skotska, aniž bychom překročili státní hranice. Do městečka proslulého palírnami Springbank, Glengyle a Glen Scotia a také Campbeltown Malts Festivalem, jehož je Springbank Day součástí. Letošním hostitelem se stala Palírna Radlík, která poskytla nejen prostor pro oslavu českého Springbank Day, ale také umožnila nahlédnout, co zraje v jejích vlastních sudech.

I tento rok dorazil ze Skotska vzácný host, kterým byl David Wood z obchodního týmu Springbank. Členové klubu Springbank Society & Friends měli možnost se s ním setkat již o den dříve, kdy se konala speciální večeře v pražské restauraci Bílá kráva. Jak název napovídá, součástí degustačního menu byly skvělé pokrmy z hovězího masa jako tatarák, carpaccio, hovězí po burgundsku a steaky. Každý ze čtyř chodů pak doprovodilo nejen víno, ale především whisky.

Ke studenému předkrmu jsme zvolili jemnější 21letý Hazelburn o síle 46 %, který zrál v sudech po bourbonu. K teplému předkrmu jsme si vychutnali důraznější 20letý Kilkeraan o síle 49,2 % ze sudů po bourbonu a rumu. K hlavnímu chodu jsme podávali 21letou whisky Springbank o síle 46 %, během jejíhož zrání byly použity sudy po portském, bourbonu, rumu a sherry. Závěrečný dezert patřil 14leté whisky Longrow o síle 57,8 % ze sudů po sherry. Večer v příjemné společnosti byl ovšem pouze předehrou pro to nejdůležitější – druhý ročník Springbank Day.

Královská koruna, vybrané ochutnávky i spontánní dražba

Na úvod si pojďme připomenout, jak myšlenka českého Springbank Day vznikla. Ve skotském Campbeltownu se nachází celkem tři palírny: Springbank, Glengyle a Glen Scotia. Každý rok na jaře pak společně pořádají Campbeltown Malts Festival, který trvá několik dní a jedná se v podstatě o dny otevřených dveří – a sudů – ve všech třech palírnách. Právě tato akce nás inspirovala k uspořádání vlastního ekvivalentu festivalu.

Letos se konal druhý ročník a opět šlo o nezapomenutelnou akci, jak dokládají slova organizátorky Mirky Kverkové: „Jsem nesmírně potěšena a vážím si, že i přes velmi teplé počasí, jež ten den panovalo, milovníci whisky Springbank do Radlíku dorazili. Po celý den vládla uvolněná atmosféra, která se nesla až do pozdních hodin u ohýnku, kde se opékaly buřty a zpívalo. Děkuji od srdce všem, kteří přišli.“

První návštěvníci dorazili do areálu Palírny Radlík hned po jedenácté hodině, aby nezmeškali slavnostní předání žezla od Jana Kadlece z Palírny Agnes, jež hostila loňský Springbank Day, Kamilu Kutilovi z Palírny Radlík. Nově korunovaný Springbank Day King si s titulem odnesl také milou povinnost – provést účastníky po palírně. A protože ideální exkurze se má vnímat všemi smysly, nechyběla ani ochutnávka zajímavých vzorků. Vyzkoušeli jsme například unpeated whisky, dále whisky s výraznými tóny čokolády a kávy nebo whisky zrající v sudech po bourbonu a sherry. Jako bonbónek na závěr prohlídky jsme měli možnost ochutnat měsíc starý new make, konkrétně z 5. května 2025.

Paralelně s prohlídkami probíhaly také čtyři různé degustace pod vedením Davida Wooda. Ta první nás provedla průřezem produkce Springbank a obsahovala vzorky: Hazelburn 10y 46 %, Hazelburn 12y Sherry wood 49,9 %, Springbank Special choice, Springbank Local Barley 11y 55,1 %, Longrow Special choice a Longrow 100 Proof 57,1 %. Druhá se zaměřila na Kilkerran, kde jsme vyzkoušeli Kilkerran WIP 46 %, Kilkerran single cask 57,9 %, Kilkerran 8y cask strength 55,6 %, Kilkerran 8y Porto 57,9 % a Kilkerran Heavily Peated 11 57,9 %.

A co má David Wood nejraději? Co považuje za crème de la crème palírny? To prozradila třetí degustace. Nebudeme vás napínat, David vybral Longrow 10y Fresh Oloroso, Kilkerran 20y Bourbon, Hazelburn 19y Tawny Port a Springbank 10y Re-charred Sherry. Zapomenout nesmíme ani na poslední degustaci, která se zaměřila na značku Springbank, konkrétně se v závěrečném výběru objevily Springbank Local Barley 8y 58,1 %, Springbank 12y 56,2 %, Springbank 21y 46 %, Springbank special choice a Springbank 10y Amontillado 55 %.

Také v závěru dne přetrvávala přátelská atmosféra. Společně jsme si opekli na ohni buřty a při tom si zazpívali. Zkrátka všichni se skvěle bavili, a dokonce vznikl spontánní nápad vydražit tričko Mirky Kverkové s nápisem Springbank Day. Tento artefakt ještě získal na hodnotě, když na něj svůj podpis přidala nejen Mirka, ale i David Wood. Výtěžek z této nečekané dražby věnujeme na dobrou věc. O tom, pro jakou cestu se rozhodneme, vás samozřejmě budeme informovat.

Děkujeme všem, kdo se stali součástí Springbank Day 2025. Moc si vážíme vaší účasti a skvělých zážitků, které jsme mohli sdílet. A pokud se chcete připojit na další skvělou whisky akci, zapište si do diářů 14. a 15. listopadu, kdy proběhne Whisky Life Prague.

Ohlédnutí za Springbank Day 2024

Springbank Day 2024: spousta whisky a skvělá nálada

Od května loňského roku probíhaly degustace v rámci Springbank Day Tour, které vyvrcholily letos v červnu samotným Springbank Day. Oslavu zaměřenou na whisky (nejen) z této skotské destilerie hostila bohdanečská Palírna Agnes, kam se tak na jeden den přemístil kousek Campbeltownu. Jak myšlenka Springbank Day vznikla a jak daný den probíhal?

Ve skotském Campbeltownu se nachází celkem tři palírny: Springbank, Glengyle a Glen Scotia. Každý rok v květnu pak společně pořádají Campbeltown Malts Festival, který trvá několik dní a jedná se v podstatě o dny otevřených dveří – a sudů – ve všech třech palírnách. Právě tato akce inspirovala Mirku Kverkovou ze společnosti Fous Spirits, která do Česka dováží whisky z palíren Springbank a Glengyle, k uspořádání vlastního ekvivalentu festivalu.

„Na Campbeltown Malt Festival jsem se zatím nikdy nedostala a bylo mi to líto. Jelikož ale Fous Spirits dvě ze tří palíren dováží na český trh, napadlo mě udělat podobnou akci u nás. Jen tedy jednodenní, protože česká alokace není vysoká a veškeré láhve jsou většinou hned pryč,“ nastiňuje Mirka Kverková začátek dvouletých příprav, během nichž tvořila skladové zásoby a připravovala jednotlivé degustace.

Než vypukl samotný Springbank Day, vyrazila Mirka Kverková na Springbank Day Tour. V jejím rámci navštívila celkem osm českých měst (od Prahy až po Olomouc a dokonce i Bratislavu) a představovala produkci palírny i připravovanou událost, kterou celá tour začátkem letošního léta vyvrcholila.

Středočeský Campbeltown

Místem konání se stala Palírna Agnes v Bohdanči. Ta má jednak strategickou polohu v podstatě v samém středu republiky, ale zejména vyrábí vlastní whisky. Kromě palírny zde provozují také pivovar a šunkárnu.

V předvečer Springbank Day proběhla ještě degustační večeře pro členy Springbank Society & Friends. Menu bylo postavené na místních surovinách jako bohdanečský pršut, filírovaný hovězí pupek z plemene Angus a staročeské bramborové placky s povidlím. Tříchodovou večeři doprovodily vzorky whisky Springbank 18y z roku 2021, Springbank 7y Burgundy Finish, Springbank 5y Society Bottling a Springbank 25y z roku 2021. Každý z nich představil osobně David Allen, obchodní a marketingový ředitel Springbank Distillers. Po večeři následovala prohlídka místního sklepa, kde zraje produkce z Palírny Agnes.

Následující den dorazili ostatní návštěvníci – první ročník Springbank Day si nenechalo ujít několik desítek osob. Na místě mohli ochutnat neuvěřitelných 104 různých láhví a ročníků. Mohli tak například prozkoumat rozdíly u Springbank 18y z různých let, kdy každý rok palírna používá trochu jiný poměr sudů. V současné době palírna vyrábí tři druhy whisky: nenakuřovanou Hazelburn, lehce nakouřenou Springbank a kouřovou Longrow. Kromě těchto značek mohli účastníci okusit také produkci palírny Glengyle, konkrétně značku Kilkerran a nezávislé plnění WM Candenhead’s. Už tak pestrý výběr doplňovala ještě budoucí whisky z Palírny Agnes, současně bylo možné si vychutnat i jejich pivo nebo sušenou šunku.

Součástí celodenního programu bylo také taneční vystoupení Caledonian Club, na které navazovaly řízené degustace. Tři z nich pod vedením Davida Allena, který při této příležitosti zavítal do Česka teprve podruhé, a čtvrtá pod vedením absolventů Springbank School.

„Ze Springbank Day jsem nadšený. Jedná se o první akci svého druhu mimo území Velké Británie a musím Mirce poděkovat, že se ujala její organizace,“ neskrýval svou radost David Allen.

Večer se nesl ve znamení úlovků. Od 18 hodin proběhl prodej láhví, které jsou u nás již téměř nedostupné nebo ve velmi omezeném množství. Dále se uskutečnila dražba několika speciálních láhví a jedné bundy absolventa Springbank School. Výtěžek byl věnován skupině Blue Squadron Pipe, aby se mohla vypravit na Mistrovství světa dudáckých kapel ve skotském Glasgow.

„Celý den se nesl ve velmi přátelské atmosféře a věřím, že se všichni dobře bavili. Děkuji za hojnou účast a Palírně Agnes za poskytnutí zázemí. Jsem ráda, že jsme první Springbank Day mohla uspořádat právě v jejich prostorách,“ uzavírá Mirka Kverková.

A další ročník? Ten se nyní již pomalu připravuje. Ale ještě předtím Mirku čeká listopadový Whisky Life! Prague. Dorazte na něj i vy a zkraťte si tak čekání na Springbank Day 2025.

Barmanská soutěž

Barmanská soutěž s whisky Glengoyne / Smokehead

Zapojte se do barmanské soutěže se značkami Glengoyne a Smokehead a vyhrajte pětidenní výlet do Skotska.

Co pro to musíte udělat?

Namíchat ten nejlepší koktejl – tak prosté to je. Drink musí obsahovat vybranou whisky v objemu 40 ml a maximálně pět dalších složek. Ingredience v receptuře (s výjimkou báze a případného nealka) musí být lokální, z českých luhů a hájů. Ozdoba se do celkového počtu ingrediencí nepočítá.

Na výběr máte z následujících whisky:

  • Glengoyne 10 years
  • Glengoyne Cask Strenght Batch 10 (59,5 %)
  • Smokehead Original
  • Smokehead Rum Rebel
  • Smokehead Tequila Terminado

Přihlásit se můžete do 25. srpna 2024. Na mail kverkova@e-whisky.cz zašlete název koktejlu, recepturu, stručný popis objasňující inspiraci nebo příběh drinku a jeho fotografii. Nezapomeňte také připojit vaše jméno, název podniku, pod kterým budete soutěžit, a vaše kontaktní údaje (mail, telefon).

Pozor! Pro zařazení do soutěže je třeba dodržet i další podmínky:

  • Vybranou lahev zakupte výhradně u společností Fous Spirits nebo Vikeza Gastro.
  • V průběhu září a první poloviny října mějte váš soutěžní koktejl zařazený v nabídce baru, aby jej porota mohla ochutnat.
  • Svůj soutěžní drink sdílejte minimálně třikrát na sociálních sítích ve formě fotografie nebo videa – kdykoli v průběhu září a první poloviny října, poprvé však nejpozději do 25. srpna 2024. Nezapomeňte označit profily Glengoyne nebo Smokehead (podle výběru značky), Fous Spirits a Mirka Kverková. Opět podle výběru whisky přidejte #glengoynecompetitioncz nebo #smokeheadcompetitioncz.

V průběhu září a první poloviny října proběhne kontrola drinku v registrovaném podniku ze strany pořádající firmy. Hodnocení soutěžních koktejlů proběhne na základě splnění všech výše uvedených podmínek, chuti a kreativity.

Finále proběhne v pátek 1. listopadu 2024 od 15 do 17 hodin v rámci jedenáctého ročníku Whisky Life! Prague, který se koná v pražské Novoměstské radnici. Následující den proběhne hostování vítěze na Whisky Life! Prague, kdy bude od 15 do 19 hodin míchat svůj soutěžní koktejl návštěvníkům festivalu.

Důležité termíny:

  • 25. srpna je nejzazší termín pro přihlášení do soutěže.
  • září a první polovina října – návštěva porotců a zástupců pořádající firmy v registrovaných podnicích
  • druhá polovina října – vyhlášení tří finalistů, kteří se utkají o cestu do Skotska
  • listopadu – finále, jež proběhne v rámci Whisky Life! Prague

Nikdo neodejde s prázdnou

Na vítěze čeká pětidenní výlet do Skotska s hrazenou cestou, ubytováním i stravou. Součástí pobytu bude také bohatý program zahrnující návštěvu palíren Glengoyne a Rosebank spojenou s degustací, dále zážitkovou The Scotch Whisky Experience a v neposlední řadě také návštěvu jednoho ze zápasů Six Nations Rugby v Edinburghu.

Ani zbývající finalisté nepřijdou zkrátka. Na barmana, který skončí na druhém místě, čeká šest lahví vybrané značky pro bar a finanční odměna v hodnotě 5000 Kč. Bronzová příčka pak zajistí soutěžícímu tři lahve vybrané značky pro bar a finanční odměna v hodnotě 2000 Kč.

Tak neváhejte a přihlašte se. Třeba do Skotska pojedete právě vy!

Pořadatelem barmanské soutěže s whisky Glengoyne / Smokehead je společnost Fous Spirits.

V případě nejasností a doplňujících dotazů je vám k dispozici Mirka Kverková (kverkova@e-whisky.cz).

 

Smokehead Masterclass s Mikem Brownem

Smokehead – masterclass s vůní kouře

V předvečer Prague Bar Show se barmani setkali v pražském koktejlovém baru Savage. Konala se zde School of Smoke pod dohledem Michaela Browna, globálního ambasadora Ian Macleod Distillers. Součástí masterclass zaměřené na značku Smokehead byla degustace celého portfolia a ukázka využití této whisky z Islay v mixologii.

Skotský ostrov Islay je proslulý svými nakouřenými whisky. Nejinak je tomu i v případě Smokehead, jež vzniká v jedné z devíti místních palíren. Která to konkrétně je, zůstává dobře střeženým tajemstvím. Řada zahrnuje několik variant stařených v různých sudech. Kromě Smokehead Original tak měli účastníci masterclass možnost ochutnat i whisky stařenou v sudech po sherry, stoutu, rumu či tequile. Jako první mimo Velkou Británii také okusili novinku Smokehead Unfiltered.

Motto značky zní „be a rebel“, což se odráží i v jejím přístupu k whisky. K jejímu popíjení vznikla speciální nádoba, tzv. Smoke Mask, navržená sklářským designerem Elliotem Walkerem. Nádoba, jež zakrývá nos i ústa, může evokovat respirátor a dobu, kdy jsme chodili s částečně zahaleným obličejem. Při degustaci se tak aromatické vjemy mísí s těmi chuťovými v jeden moment.

Dalším specifikem této značky je, že vybízí k použití své whisky v koktejlech. Kromě klasického Penicilinu se může osvědčit i v Espresso Martini, variaci na koktejl Paloma a dokonce i v tiki koktejlech. Záleží jen na fantazii barmana.

O whisky Smokehead a jejích mixologických možnostech letos ještě uslyšíme. Chystá se totiž barmanská soutěž zaměřená právě na tuto značku. Její finále se odehraje na podzim v rámci Whisky Life! Prague.

School of Smoke

Smokehead Masterclass. Zjistěte, zač je toho Islay.

V neděli 24. března se v pražském baru Savage rozvoní whisky a kouř. Dorazí totiž Michael Joseph Brown, ambasador kouřové whisky Smokehead z Islay. Přítomným barmanům představí nejen značku Smokehead, ale také Islay jako takovou. Následovat bude interaktivní praktická část, v níž se zúročí mixologické dovednosti barmanů.

School of Smoke, která je určená výhradně profesionálním barmanům, začne úderem 16. hodiny. Přivítáme se welcome drinkem Smokehead Bloody Mary a o občerstvení s kouřovým nádechem se postarají Meat Vandals. Tematická bude i hudba, v podkresu zazní playlist vytvořený na míru School of Smoke.

Poté si vezme slovo ambasador Michael Joseph Brown. Ve své prezentaci se bude věnovat jednak ostrovu Islay, kde vznikají vyhlášené whisky s výrazným kouřovým charakterem, a jednak značce Smokehead. Povídání doprovodí degustace, při níž ochutnáme hned několik vzorků a objevíme jejich konkrétní tóny jako mořské řasy, opečené marshmallows, ale i vanilku a karamel.

Po teoretickém úvodu přijde na řadu praktická část v podobě koktejlové masterclass. Během ní Michael Joseph Brown vysvětlí, jak přistupovat k jednotlivým verzím whisky Smokehead a v jakých koktejlech která z nich nejlépe vynikne. Na barmanech pak bude vytvořit vlastní kreace na bázi Smokehead.

Chcete se School of Smoke také zúčastnit? Pak si nezapomeňte zajistit své místo. Kontaktujte nás – buď e-mailem, nebo telefonicky.

kverkova@e-whisky.cz
+420 739 255 588 

SPRINGBANK DAY TOUR 2023/2024
SPRINGBANK DAY v ČR 2023/24
 
V rámci připravovaného prvního SPRINGBANK DAY v ČR v roce 2024, si Vás dovolujeme pozvat na degustace whisky z této světoznámé palírny pod záštitou Mirky Kverkové.
 
Tasting tour bude probíhat na vybraných místech v Čechách a na Slovensku. Postupně budeme zveřejňovat informace k degustacím na vybraných místech.
Těšit se mohou města Bratislava, Praha, Břeclav, Brno, Olomouc a Šumperk. V průběhu roku přidáme ještě několik dalších měst.
Celá tour bude završena v ČERVNU 2024 v palírně Agnes v Bohdanči, kde se uskuteční poslední etapa tour SPRINGBANK DAY.
 
Bratislava - Izzi Pub, 23/5/2023
Praha - Whiskeria bar, 3/8/2023
Břeclav - Cafe Bulldog, 25/10/2023
Brno - The Whisky Shop, 24/11/2023
České Budějovice - Flek bar, 18/1/2024
Brandýs nad Labem - Na Půdě, 26/2/2024
Olomouc - The Black Stuff Irish Pub & Whisky bar, 29/2/2024
Šumperk - 29/3/2024
 
Sledujte naše sociální sítě, kde postupně přidáváme podrobnější informace k degustacím.
 
Více informací k prvnímu Springbank Day se dozvíte na webu https://www.springbankday.cz/
 
Těšíme se na Vás.
Tým e-whisky.cz
 
Drink je neodmyslitelnou součástí toho, čemu říkáme pohoda.

Drink je neodmyslitelnou součástí toho, čemu říkáme pohoda. Dobré a také kvalitní, prostě sváteční napití. Může to být kvalitní skotská whisky. Ideálně jednosladová. Proč?

Protože jednosladové whisky mají svou jedinečnou a nezaměnitelnou chuť. Protože každý doušek vás naplňuje radostí z výjimečnosti okamžiku.

Až se budete rozhlížet, kde si takovou dobrou skotskou whisky koupit, zkuste Fous Spirits. Jak na e-shopu e-whisky.cz, tak v kamenných prodejnách v Brandýse nad Labem a v Praze v Jindřišské věži objevíte široké portfolio skotských whisky dovážených do České republiky přímo ze skotských destilérek.

Za patnáct let existence dovezli zakladatelé firmy do Česka celou řadu vynikajících i unikátních značek skotských whisky, některé dokonce vzhledem k limitovaným nebo výjimečným edicím jako investiční lahve. A pokud nejste výhradní milovníci skotské whisky, pak vás zajisté zaujme také výběr rumů, skotských ginů, francouzských koňaků, vína a champagne.

Whisky, která stojí za ochutnání

Ale protože jsme začali u skotské whisky, zmíníme jednu značku, která rozhodně stojí za ochutnání. Jde o whisky Old Pulteney, o níž lze jednoznačně říct, že je to whisky se silným příběhem. Má velmi příjemnou chuť s nádechem mořské slanosti díky blízkosti Severního moře i jezera Hempriggs, odkud se bere voda potřebná k výrobě. Také slad použitý při výrobě pochází z ječmene produkovaného výhradně ve Skotsku. Lahve mají zajímavý design inspirovaný tvarem kotle, v němž se whisky destiluje – majitelé ho museli v minulosti zkrátit. Díky své chuti je tato whisky vhodná pro začátečníky i pro dámy.

Tip pro sběratele

O raritní edici whisky Old Pulteney hovoří Mirka Kverková ze společnosti Fous Spirits, jež je zároveň zakladatelkou prvního dámského whisky klubu u nás. „Případný sběratel určitě ocení limitované stáčení jednosudové single malt whisky pro ČR – Old Pulteney 2006. Stočili jsme pouze 282 lahví,“ prozrazuje Mirka Kverková.

V prodejnách Fous Spirits najdete širokou nabídku mnoha druhů whisky. Na tuzemském trhu společnost zastupuje palírny, jako je Springbank, Glengoyne, Tamdhu, Old Pulteney, AnCnoc, Speyburn nebo Benromach. A pokud si chcete některou z nich nejdříve ochutnat, máte možnost. Zkušení barmani ve skotském kiltu vám ji naservírují ve stylově zařízeném baru Whiskeria v centru Prahy v Jindřišské věži, kde mají v nabídce 450 druhů whisky z celého světa. Ostatně nemusí jít o vaši náhodnou návštěvu tohoto baru. Pro milovníky whisky i zatím nezkušené hledače těch nejlepších drinků zde pořádají pravidelné řízené ochutnávky.

Miroslava Kverková: "Moje cesta k whisky"

Moje cesta k whisky byla dlouhá a klikatá. Začala ve skotském městě Campbeltown, které bylo dříve se svými 30 palírnami „světovou metropolí whisky“ a kde jsem rok a půl žila. Po návratu do Čech jsem začala pracovat ve firmě Fous Spirits, která whisky dováží a prodává. Ale pořád to nebyl ten moment, kdy bych pro ušlechtilý destilát zahořela.

Jak jsem ale pomalu pronikala do tajemství výroby a ochutnávala další vzorky, měla jsem k whisky blíž a blíž, až to najednou byla láska. Od té doby jsem navštívila celou řadu skotských destilerií a ve slavné palírně Bruichladdich na ostrově Islay dokonce absolvovala jejich slavnou whisky akademii.

V oboru se pohybuji už 15 let a svou práci považuji za svého koníčka. Ale neusínám na vavřínech, ve světě whisky je pořád co objevovat a tak se neustále vzdělávám a moc ráda se o své znalosti dělím i s ostatními. Založila jsem třeba první český Ladies whisky club, který dává milovnicím whisky unikátní příležitost potkat další ženy se stejnou vášní. Vítáme zkušené odbornice, ale také ty, které whisky ještě neochutnaly a chtějí rozšířit své obzory.

Whiskeria bar Jindřišská věž

V samotném srdci Prahy, v přízemí a prvním patře Jindřišské věže, jsme pro Vás otevřeli luxusní, stylovou whiskerii s nabídkou širokého sortimentu téměř 400 druhů skotské, irské, kanadské, nebo například japonské whisky.

Přijďte k nám a vychutnejte si plnými doušky atmosféru dalekých skotských hor a irských zelených plání. Posaďte se do pohodlné kožené klubovky, objednejte si sklenku jedinečné kvalitní whisky a nechte se její chutí unést do míst, kde se mlha zvedá nad blaty, nad vřesovištěm voní kouř z rašeliny a v dubových sudech zraje jen ta nejlepší whisky, kterou právě možná držíte v ruce...

"Život je příliš krátký na to, abychom pili špatnou whisky."

V naší whiskérii podáváme výhradně kvalitní whisky, dodávanou přímo z těch nejvyhlášenějších palíren, proslulých svou kvalitou a výbornou chutí. Přijďte se přesvědčit a ochutnejte tu nejlepší whisky v příjemném prostředí se stylovou obsluhou. Přijďte k nám na večeři s přáteli, na firemní večírek, na některou z našich pravidelných degustací, nebo jen tak posedět nad skleničkou výborného pití a vychutnejte si opravdovou skotskou tradici v srdci Prahy!

Hledáte místo v příjemném a stylovém prostředí pro Vámi pořádanou akci? V prostorách našeho baru nebo na vyhlídce Jindřišské věže zajistíme vše tak, aby se Vaše akce stala nezapomenutelným zážitkem.

https://whiskeria.cz/

Pokračováním potvrzuji, že jsem starší 18ti let.